زنگ خطر چرخش اومیکرون در ایران

به گزارش دور زمین، به فاصله یک روز میزان مراجعه های سرپایی مبتلایان به کرونا به مراکز درمانی دو برابر شد. 28 دی عضو کمیته مقابله با کرونای وزارت بهداشت گفت که میزان مراجعه به مراکز درمانی 20درصد افزایش پیدا کرده و حالا معاون درمان ستاد مقابله با کرونای استان تهران خبر می دهد که میزان مراجعه ها تنها در تهران تا 40درصد نسبت به سه هفته قبل بالا رفته است.

زنگ خطر چرخش اومیکرون در ایران

به گزارش همشهری، نشانه های حرکت خزنده و سریع اومیکرون در آمار های روزانه هم دیده می شود؛ به طوری که از 22دی کشور با افزایش تدریجی تعداد مبتلایان روبرو شد و هر روز بیش از دو هزار بیمار تازه شناسایی می شد. از 27دی، اما تعداد ابتلای روزانه به بالای سه هزار نفر رسید و حالا روز گذشته در جهشی تازه چهار هزار و 60 نفر بیمار شناسایی شدند.

هر چند که میزان فوتی های روزانه همچنان پایین است و روز گذشته 19 نفر به تعداد فوتی های کرونا اضافه شد، اما افزایش موارد ابتلا نگرانی از ایجاد پیک ششم کرونا را ایجاد کرده است؛ اگر چه تأکید می شود با توجه به ایمن بودن جامعه و واکسیناسیون، اگر هم پیک تازهی رخ دهد، خفیف است و موارد ابتلا سرپایی خواهد بود. تا به امروز آمار دقیقی از ابتلا به اومیکرون اعلام نشده است. گفته می شود کیت های تشخیصی گران است و نمی توان از تمام مبتلایان تست اومیکرون گرفت. با این حال بر اساس اعلام وزارت بهداشت، کلانشهر ها بیشترین درگیری را با سویه تازه دارند. تا 28 دی، یک هزار و 833 مورد مثبت اومیکرون در کشور ثبت شد که از میان تمام مبتلایان هفت نفر جانشان را از دست دادند که مربوط به تبریز، شهرکرد، یزد، البرز و کرمان بودند. متخصصان می گویند برای رسیدن به آمار واقعی ابتلا به اومیکرون باید این عدد را چندین برابر کرد.

روز گذشته، نادر توکلی، معاون درمان ستاد مقابله با کرونای استان تهران به ایسنا گفت که سویه تازه کرونا در تهران در حال غالب شدن است و این موضوع را می توان از شمار مراجعه ها به مراکز درمانی متوجه شد؛ هر چند که هنوز شرایط بستری افزایش قابل توجهی نداشته است: بررسی ها نشان می دهد نزدیک به 45 تا 50 درصد موارد ابتلا در تهران اومیکرون است. ماجرا، اما تنها به اینجا ختم نمی شود. موارد ابتلا در بچه ها هم با رشد قابل توجهی روبرو شده؛ به طوری که بر اساس اعلام این متخصص، ابتلا به آنفلوآنزا و اومیکرون در میان بچه ها تقریبا برابر است.

اغلب بستری شده های کرونا، واکسن نزده اند

آن طور که از بیمارستان ها و مراکز درمانی خبر می رسد، بیماران مبتلا به اومیکرون بیماران بدحال نیستند. آن ها اغلب با نشانه های سرماخوردگی مراجعه می کنند. هر چند که گفته می شود همزمان آنفلوآنزای فصلی هم شایع شده و نشانه های این دو بیماری یکسان است. بر اساس اعلام معاون درمان ستاد مقابله با کرونای تهران، میزان بستری های مرکز کمتر از هزار نفر است و بستری شده های آی سی یو هم کمی بیشتر از 20نفر اعلام شده است. محمدرضا ساور، سوپروایزر بیمارستان شهدای یافت آباد است و درباره شرایط این بیمارستان در مراجعه بیماران مبتلا به کرونا می گوید: هم اکنون میزان مراجعه هایی که منجر به بستری می شود، خیلی زیاد نیست. اغلب آن هایی که بستری می شوند یا اصلا واکسن نزده اند یا واکسیناسیون شان کامل نشده است. برخی هم قبلا مبتلا به کرونا شده اند و حالا به دلیل عوارض آن از جمله فیبروز ریوی یا پنومونی (سینه پهلو) در بیمارستان بستری می شوند، اما به طور کلی تنها پنج تا 10درصد مبتلایان به کرونا دچار عارضه های ریوی می شوند.

به گفته او نشانه های ابتلا به سویه تازه، اغلب بدن درد، احساس خستگی، آبریزش بینی و نشانه هایی مثل سرماخوردگی است، اما تنگی نفس و مسائل ریوی در بیماران دیده نمی شود: پزشکان توصیه می کنند بیماران استراحت کرده و خودشان را قرنطینه کنند؛ چرا که شدت سرایت بالاست و اغلب با ابتلای یک نفر در خانواده، سایر افراد هم مبتلا می شوند؛ بنابراین قرنطینه، به شیوع کمتر کمک می کند.

بر اساس اعلام او بیشتر بیماران اغلب در گروه سنی 30 تا 60 سال هستند که واکسیناسیون شان کامل نشده است. بررسی های اجرا شده از مراجعه کننده ها به این بیمارستان نشان می دهد که حدود 20 تا 30درصد افراد، دوز سوم واکسن را تزریق کرده اند.

احتمال پنج رقمی شدن آمار مبتلایان روزانه

مسعود یونسیان، اپیدمیولوژیست و عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونای وزارت بهداشت، هم درباره افزایش موارد ابتلا به اومیکرون می گوید: تعداد مبتلایان به طور محسوس نسبت به دو هفته قبل افزایش پیدا کرده است؛ بنابراین پیش بینی می شود که آمار ها با همین سرعت بالا برود و به زودی تعداد بیماران تازه روزانه پنج رقمی شود. پس باید به طور جدی اقدامات لازم برای جلوگیری از شیوع بیشتر انجام شود.

او از فرایند رعایت پروتکل های بهداشتی و انجام اقدامات پیشگیرانه انتقاد می کند: ما در زمینه پیشگیری کوتاهی کردیم، اما ضروری است برای کاهش سرعت اوج سویه اومیکرون تمام موارد با جدیت دنبال شود تا بتوان میزان مرگ و ابتلا را کنترل کرد. البته هم اکنون در کشور های انگلیس و آمریکا، موارد ابتلای شدید افراد به کرونا کاهش پیدا کرده است؛ یعنی با وجود افزایش ابتلا، بستری و مرگ بالا نیست، ولی نمی توان ایجاد شرایط مشابهی برای ایران را پیش بینی کرد.

او می گوید: باید این طور تصور شود که بیماری شدت می گیرد؛ بنابراین در کنار رعایت پروتکل ها باید میزان واکسیناسیون هم بالا برود و افراد نسبت به تکمیل واکسیناسیون و تزریق دوز سوم اقدام کنند. آن طور که مشاهده می شود، میزان رعایت پروتکل های بهداشتی هم در میان مردم و هم در میان مسئولان با توجه به تصمیماتی که گرفته می شود، بسیار کاهش پیدا کرده است.

بر اساس اعلام وزارت بهداشت تا روز گذشته، بیش از 13 میلیون نفر در کشور، دوز سوم را تزریق کرده اند که با توجه به جمعیت بالای 53 میلیون نفر، آمار بالایی نیست. پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، در این باره می گوید: میزان تزریق دوز سوم به دو دلیل پایین است؛ یکی این که بیشتر افراد در ماه های اخیر واکسینه شده اند و هنوز سه ماه از تزریق شان نگذشته است و دلیل دوم هم فروکش کردن کرونا و احساس بی نیازی به تزریق دوز سوم در میان مردم است.

او تأکید می کند که بهترین زمان برای تزریق دوز سوم کرونا، همین حالاست؛ چرا که واکسیناسیون قبل از آغاز یک پیک، می تواند اثرگذار باشد.

تا دو هفته دیگر، اومیکرون غلبه می کند

علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی بیمارستان مسیح دانشوری، هم با یونسیان هم نظر است. او می گوید که به نظر می رسد تا دو هفته دیگر اومیکرون تمام ایران را دربرمی گیرد و تبدیل به سویه غالب می شود: این موضوع که شدت ابتلا در اومیکرون بالا نیست نباید مانع از توجه به این نکته مهم شود که این سویه بسیار ایمن گریز است و همچنین سرعت انتقال بالای آن می تواند منجر به افزایش ابتلا و حتی پیدایش سویه تازهی شود. همچنین احتمال شدت گرفتن بیماری در بچه ها و افرادی که بیماری های زمینه ای دارند نیز وجود دارد.

به اعتقاد این ویروس شناس ممکن است کشور در اسفندماه با پیک تازهی از بیماری روبرو شود که حتی شمار مرگ ها را بالا ببرد؛ هر چند که شدت آن نمی تواند مانند پیک ششم باشد: اگر تعداد موارد مثبت تست ها افزایش پیدا کند، احتمال شدت یافتن بیماری هم بیشتر می شود. در این میان افزایش بازگشایی ها و جدی نگرفتن موارد پیشگیری از بیماری و عدم استفاده از ماسک هم می تواند به این موضوع دامن بزند.

با این که گفته می شود کیت های تشخیص اومیکرون در کشور وجود ندارد، اما ناجی می گوید که این کیت ها موجود است و هم اکنون با روش های تشخیصی و اختصاصی می توان موارد ابتلا را شناسایی کرد: تشخیص سویه اومیکرون از سویه های دیگر مانند دلتا برای بیماران اهمیتی ندارد؛ چراکه شیوه درمان در تمام سویه ها یکسان است، اما تست های اختصاصی برای مشخص شدن سویه های غالب بسیار مهم است که در ایران هم در حال انجام است.

ناجی می گوید: اگر به ویروس اجازه داده شود آزادانه در جامعه بچرخد، امکان تغییر و نوترکیب شدن آن بالا می رود؛ بنابراین باید جلوی چرخش آن را گرفت.

منبع: فرارو
انتشار: 25 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 25 اردیبهشت 1401 گردآورنده: dorezamin.com شناسه مطلب: 4947

به "زنگ خطر چرخش اومیکرون در ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "زنگ خطر چرخش اومیکرون در ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید