به دنبال ارتقای جایگاه شورایاری ها هستیم

به گزارش دور زمین، حضور و ایفای نقش مؤثر شهروندان در فرایند حکمرانی شهری این روزها به یکی از دغدغه های جدی مدیران شهری در اغلب شهرهای توسعه یافته تبدیل شده است.

به دنبال ارتقای جایگاه شورایاری ها هستیم

آن چیزی که در این شهرها با نام هایی همچون انجمن های محلی، شورای محلی و... فعالیت می کند، با هدف ایجاد بستری برای تحقق مطالبات شهروندان و مشارکت دادن آنان در تصمیم گیری های شهری شکل گرفته اند. علی اعطا عضو شورای شهر تهران هم با تأکید بر اینکه شورایاران با همین هدف شکل گرفته اند، خاطرنشان می کند که در این دوره شورای شهر در پی ارتقای جایگاه شورایاران است و شورایاران جدید مسئولیت بیشتری را باید برعهده بگیرند.

نقش و جایگاه شورایاران را در جامعه مدنی چگونه ارزیابی می کنید؟

شوراکمک ها اساساً سال ها پیش برای تحقق مشارکت شهروندان در محله ها شکل گرفته اند. با این هدف که اگر شورای شهر به عنوان کنندگان مردم در اداره امور شهر فعالیت می کند، ذیل آن در سطح محله ها افرادی حضور داشته باشند که با ساکنان در ارتباط باشند و مسائل و مسائل محله ها را شناسایی کنند و به مدیران شهری انتقال دهند.

شورایاران فقط با شناسایی و انتقال مسائل به مدیران شهری، می توانند در احقاق حقوق شهروندان مؤثر باشند؟

بله. به شرطی که مشارکت واقعی اتفاق بیفتد. اگر در مدیریت شهرچه در سطح کلان مانند شورای شهر و چه در سطح خرد مانند شوراکمک مشارکت وجود داشته باشد و اعضای شوراکمک محله ها در کنار هم فعالیت داشته باشند ناخودآگاه مدیران شهری هم برای رفع مسائل پیشقدم می شوند و خواسته اهالی محقق می شود.

با این توضیحات به نظر می آید که شورایاران می توانند در تحقق رویکرد شهرداری مبنی برتهران شهری برای همه کمک حال و بازوی مدیریت شهری باشند؟

بله. چراکه نه. وقتی برای شهر تهران 352 محله تعریف شد، مجموع این محله ها مساحت شهر تهران می شود و به نظرم اگر ساکنان هر محله به مسائل و مسائل محله شان توجه کنند و خواسته هایشان را به کنندگان محله خود انتقال دهند و با پیگیری مدیران شهری مسائل رفع شود، در واقع چنین شعاری محقق می شود و شاهد عدالت اجتماعی در محله ها خواهیم بود.

اما شورایاران بر اساس مصوبه شورای شهر نمی توانند در امور اجرایی، مالی و اداری شهرداری و شورای شهر ومدیریت محله ها، دخالت کنند.

این موضوع منافاتی با مشارکت مردم ندارد. چون شورای شهر هم در امور اجرایی و مالی دخالت نمی کند. البته یک نکته مهم هست که در گذشته نبوده و آن بهره مندی از دیدگاه ها و نظرهای شورایاران در مقیاس محله ای است. یعنی از مدیران شهری خواسته شده که از شورایاران مشورت بگیرند و دیدگاه های آنها را مورد توجه قرار دهند تا جایگاهشان حفظ شود و بتوانند با انگیزه بیشتری ایفای نقش کنند.

اتفاقاً یکی از مسائل دوره های پیشین در زمینه شوراکمک ها، سلیقه ای عمل کردن شهرداران مناطق بوده، به گونه ای که در برخی مناطق اهمیت زیادی به شورایاران داده می شود و در برخی مناطق به نظراتشان توجهی نمی کردند که نتیجه اش بی انگیزگی برخی از شورایاران بود. آیا راهکاری برای رفع این مشکل وجود دارد؟

این موضوع را نمی توان ابلاغ کرد یا دستور داد. تعامل با شوراکمک ها باید به فرهنگ عمومی در شهرداری ها تبدیل شود. البته اگر شورا به موضوع شورا توجه کند، شهرداری ها هم به شورایاران بها داده و از توان آنها به عنوان یاران شهر استفاده می کنند.

با این دیدگاه به نظرتان ارتباط و تعامل شورایاران با شهرداری ها و شورای شهر چگونه باید باشد؟

بهترین راهکار تقویت کارگروه ها و بهره مندی از توان اعضای آنهاست. اکنون در گروه شورایاران 4 کارگروه عمرانی، محیط زیست، فرهنگی و آموزشی وجود دارد که شهروندان هر محله با توجه به تخصص و علاقه مندی خود می توانند عضو این کارگروه ها شوند. اعضای کارگروه ها که گاه جمعیت شان به 100 نفر می رسد، مسائل محله خود را شناسایی کرده و به دبیر انتقال می دهند. پس از آن، موضوع های جمع آوری شده به مدیران شهری و از جمله شورای شهر انتقال می یابد. با چنین کاری در اصل تعامل واقعی بین شورایاران و شهرداری و شورای شهر شکل گرفته است.

برای تحقق این وضعیت نیاز هست تا شورای شهر فعلی در جهت اصلاح ساختار و رفع ضعف های موجود در شوراکمک گام هایی بردارد. در این زمینه چه کارهایی اجرا شده است؟

در گذشته بر خلاف همه تبلیغ های اجرا شده برای شوراکمک هاکاری برایشان صورت نگرفته بود و متأسفانه نگاه خوبی به شوراکمک ها وجود نداشت اما شورای پنجم به دنبال این بوده که جایگاه واقعی شوراکمک ها را محقق کند. به همین دلیل اساسنامه شوراکمک ها تصویب و برخی امتیازها از شورایاران حذف شد. چون ضرورتی به وجودشان نبود و باعث شده بود که شبهه هایی در زمینه فعالیت شورایاران ایجاد شود. اما مهم ترین تصمیم شورا بهره مندی از توان مردم و مشارکت آنها در اداره محله بود که در تلاشیم به این سمت گام برداریم.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 28 مرداد 1398 بروزرسانی: 26 آبان 1399 گردآورنده: dorezamin.com شناسه مطلب: 1896

به "به دنبال ارتقای جایگاه شورایاری ها هستیم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "به دنبال ارتقای جایگاه شورایاری ها هستیم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید