مراحل سوار شدن به هواپیما در فرودگاه استانبول
به گزارش دور زمین، یکی از شلوغترین فرودگاههای جهان، فرودگاه استانبول ترکیه است که بسیاری از مسافران در سرتاسر جهان و برای سفرهای هوایی قرارگرفتن در محیط این فرودگاه را تجربه میکنند. این فرودگاه به دلیل جمعیت زیاد کاربران آن، امکانات و خدمات متعدد مربوط به مسافران را ارائه میدهد و وسعت زیادی دارد. در نتیجه ممکن است مسافران هنگام قرارگرفتن در این محیط دچار سردرگمی شوند.
از همین رو در این مطلب قصد داریم مراحل سوارشدن به هواپیما در فرودگاه استانبول را به طور کامل بررسی کنیم. آشنایی با این مراحل به شما کمک میکند تا کمتر دچار استرسهای پیش از سفر شوید و زمانبندی بهتری نیز داشته باشید. پس اگر به دنبال تجربة بهتری از سفرهای هوایی از استانبول هستید، تا انتها با ما همراه باشید.

ورود به فرودگاه استانبول
فرودگاه وسیع استانبول که در حدود 45 کیلومتری شهر واقع شده، مستلزم برنامهریزی دقیق برای رفت و آمد است. پیشنهاد میکنیم برای انجام امور پروازی با آرامش، حدود سه ساعت پیش از پرواز به فرودگاه برسید. برای دسترسی به ترمینال، انتخابهای گوناگونی پیش روی شماست. اما اگر هدف شما رسیدن به یکی از نقاط مرکزی و پر رفت و آمد شهر مانند میدان تکسیم باشد - یا بالعکس، رفتن از آنجا به فرودگاه - یافتن اطلاعاتی دقیق و بهروز در مورد بهترین مسیرها و وسایل نقلیه میتواند بسیار راهگشا باشد. خوشبختانه، منابع مفیدی در این زمینه وجود دارند که میتوانند شما را در این امر یاری کنند. برای مثال میتوانید راهنماییهای ارزشمندی را در مطالب منتشر شده در سایت آرتان بورس تاپ پیدا کنید.
فرودگاه استانبول چندین ترمینال برای سفرهای مختلف خارجی و داخلی دارد. با اطلاع از ترمینال سفر خود، میتوانید پس از رسیدن به فرودگاه تابلوهای راهنما را دنبال کنید تا به سالن مدنظر وارد شوید.
دریافت کارت پرواز
هنگامی که به سالن پرواز مورد نظر خود رسیدید، ابتدا باید مرحله چک این (check in) را بگذرانید. در این مرحله، مسئولین فرودگاه، بلیت و مدرک شناسایی شما را چک میکنند و در صورت تأیید، کارت پرواز صادر میشود. کارت پرواز شامل اطلاعات مختلف مربوط به سفر و پرواز شما از جمله شماره گیت (دری که باید از آن به سمت هواپیما بروید)، شماره صندلی و ساعت پرواز است.
البته پیش از ارائه کارت پرواز، میزان بار مسافران نیز چک میشود تا مشکل اضافهبار نداشته باشند. در ادامه با تحویل بار آشنا خواهیم شد.
کارت پرواز را میتوان به 2 روش حضوری و آنلاین دریافت کرد. دریافت کارت پرواز به طور آنلاین، فرصتی است که در سالهای اخیر برای مسافران فراهم شده و میتواند کار آنها را تا حد زیادی راحت کند. البته این فرایند در همه شرکتهای هواپیمایی امکانپذیر نیست.
برای انجام این فرایند میتوانید از 24 ساعت قبل پرواز خود به وبسایت شرکت هواپیمایی موردنظر مراجعه کنید و با واردکردن اطلاعات شخصی و بلیط، کارت پرواز را دریافت کنید. همچنین برخی ایرلاینها امکان دریافت کارت پرواز از دستگاهها را در فرودگاه برای مسافران فراهم میکنند. به این منظور باید کدی که به هنگام خرید بلیط به ایمیلتان ارسال را میشود را در یکی از باجههای الکترونیکی مختص به این کار در فرودگاه وارد میکنید و کارت پرواز شما چاپ میشود.
مزایای دریافت کار پرواز بهصورت آنلاین عبارتاند از:
- صرفهجویی در زمان
- عدم نیاز به ایستادن در صفهای طولانی
- کاهش استرس پیش از سفر
- دریافت اطلاعات سفر به طور کامل
- کاهش احتمال جاماندن از پرواز
- امکان انتخاب صندلی (تنها در برخی ایرلاینها)
همچنین از معایب این روش میتوان به لزوم اتصال به اینترنت اشاره کرد؛ چرا که تهیه بستههای اینترنتی برای همه مسافران در سفرهای خارج از کشور چندان آسان نیست.
نحوه دریافت کارت پرواز حضوری
اگر دریافت کارت پرواز بهصورت آنلاین برایتان دشوار است و یا امکان دسترسی به ایمیل را ندارید، جای نگرانی نیست. تنها کافی است ساعتی زودتر نسبت به روش قبل به فرودگاه بروید تا با قرارگرفتن در صف، از پرواز خود جا نمانید. این صفها معمولاً طولانی و زمانبر است؛ پس حتماً سعی کنید در زمانبندی خود به آن دقت کنید.
پس از رسیدن به فرودگاه از طریق تابلوهای راهنما به گیت مربوط به پرواز خود مراجعه کنید. با ارائه مدارک شناسایی و بلیت و پس از تحویل بار، کارت پرواز شما توسط مسئول گیت ارائه میشود.
از مزایای این روش میتوان موارد زیر را بیان کرد:
- امکان دریافت کارت پرواز بدون اینترنت
- ارتباط مستقیم با مسئولان فرودگاه و راهنمایی بهتر
- کاهش خطاهای احتمالی سیستمی
همچنین معایب دریافت کارت پرواز بهصورت حضوری عبارتاند از:
- نیاز به صرف زمان بیشتر و احتمال جاماندن از پرواز به دلیل شلوغی
- خستگی ناشی از قرارگرفتن در صفها
- افزایش استرس پیش از سفر
تحویل بار
یکی دیگر از مراحل بسیار مهم پیش از سوارشدن به هواپیما، تحویل بار در فرودگاه است که باید با آن آشنایی داشته باشید. پس از انجام فرایند چک این، باید چمدانهای خود را به مسئول وزن بار فرودگاه تحویل دهید. چمدانها روی ترازو گذاشته و وزن آنها بررسی میشود. اگر وزن بار از حد مجاز آن عبور نکند، بدون معطلی میتوانید ادامه مراحل را سپری کنید؛ اما اگر از وزن مجاز عبور کند با مشکل مواجه میشوید.
وزن مجاز در شرکتهای هواپیمایی مختلف یکسان نیست؛ همچنین در صورت اضافهبار، قوانین مختلفی در این شرکتها برای ادامه روند سوار شدن به هواپیما وجود دارد. ممکن است برای بردن چمدان به هواپیما نیاز به پرداخت هزینه اضافی داشته باشید؛ اما در برخی مواقع پرداخت هزینه نیز کارساز نیست و مجبور خواهید شد چمدان را باز کنید تا از بار آن بکاهید. این موضوع ممکن است علاوه بر مشکلاتی همچون احتمال گمشدن وسایلتان، زمان زیادی نیز ببرد و ریسک جاماندن از پرواز را افزایش دهد؛ بنابراین، پیشنهاد میشود نکات زیر را برای تحویل بار رعایت کنید:
- پیش از رفتن به فرودگاه، از وزن مجاز بار در شرکت هواپیمایی مربوطه مطلع شوید و چمدانهای خود را در خانه بر روی ترازو وزن کنید تا در فرودگاه مشکلات گفتهشده را تجربه نکنید.
- بار خود را باتوجهبه نوع آن بهخوبی بستهبندی کنید. اشیای ممنوعه همچون مواد آتشزا را داخل بار نگذارید.
- برچسبی که بر روی بار میخورد و شامل اطلاعات شناسایی و اطلاعات پرواز شماست را بهدقت چک کرده و مطابقت دهید. این موضوع از اهمیت بسیار بالایی در مدیریت بار برخوردار است و امکان گمشدن بار شما را تا حد زیادی کاهش میدهد.
- در نهایت، رسیدی که پس از تحویل بار به شما داده میشود را تا زمان رسیدن به مقصد و دریافت چمدانها حفظ کنید. علیالخصوص زمانی که بار گم شود، برای پیداکردن آن داشتن رسید بار الزامی است.
نکات مهم در مورد حمل بار دستی
به جز بارهایی که به فرودگاه تحویل میدهید، لازم است در مورد حمل بار دستی با خود به داخل کابین هواپیما نیز نکاتی را مدنظر داشته باشید تا دچار مشکل نشوید. در ادامه برخی از مهمترین این نکات را شرح میدهیم:
بههمراهداشتن لپتاپ و موبایل
لوازم الکترونیکی همچون گوشی موبایل، لپتاپ و تبلت از جمله مواردی هستند که حتماً باید بهصورت جداگانه توسط مأمورین فرودگاه چک شوند. به همین دلیل بهتر است این لوازم را بهجای چمدان، در کیفهای جداگانهای با خود به همراه داشته باشید تا سریعتر مورد بررسی قرار گیرند.
مایعات
قوانین مخصوصی برای بههمراهداشتن مایعات نیز در فرودگاه استانبول همچون سایر فرودگاهیهای بینالمللی وجود دارد. مسافرین موظفاند مایعات را در ظرف یا بطریهایی با حجم کمتر از 100 میلیلیتر با خود حمل کنند. همچنین این مایعات باید در پلاستیکهای شفاف و زیپدار قرار داشته باشند.
دخانیات
برای افراد بالای 18 سال در اغلب ایرلاینها، به همراهداشتن سیگار و تنباکو مجاز است و مشکلی ندارد. البته توجه داشته باشید بیش از مقدار مشخصشدهی آن، مجاز نیست. برای مثال مسافران اجازهی حمل سیگار تا 600 نخ را دارند. برای دریافت مقدار مجاز دخانیات، پیش از پرواز حتماً در وبسایت شرکت هواپیمایی مربوطه این اطلاعات را بررسی کنید.
دارو، مواد غذایی و زیورآلات
بههمراهداشتن برخی داروها بدون نسخه پزشک در هواپیما مجاز نیست و باید پیش از سفر نسبت به وضعیت داروهایی که قرار است با خود داشته باشید، اطلاعات لازم را کسب کنید. البته قرصهایی مانند استامینوفن نیازی به نسخه نداشته و مجازند. مسافران معمولاً اجازه دارند تا یک کیلوگرم از مواد غذایی مختلف را با خود به همراه داشته باشند. حمل مقدار زیادی طلا در ترکیه نوعی قاچاق کالا به شمار میرود؛ بنابراین توجه داشته باشید زیورآلات طلایی شما فقط تا سقف پانزده هزار دلار مجازند.
گذر از گیت امنیتی
در مرحله بعد از فرایند سوارشدن به هواپیما، مسافران باید از گیتهای امنیتی عبور کنند. پس از بررسی مدارک و بلیت مسافران نوبت بازرسی مسافران و چمدانهاست. بهاینترتیب ابتدا بارها هم بهصورت دستی و هم در دستگاه اشعه ایکس بررسی میشوند تا در آنها وسایل ممنوعه قرار نگرفته باشد. پس از آن مسافران باید از دستگاههای فلزیاب عبور کرده و توسط اسکنر به طور کامل بازرسی شوند تا اقلام ممنوعه را با خود به کابین هواپیما نبرند.
از جمله وسایل ممنوعه در هواپیما میتوان به مواد آتشزا و منفجره، ابزارهای تیز، مواد شیمیایی و مقدار بیش از استاندارد اقلام مجاز اشاره کرد. بههمراهداشتن برخی داروها، دخانیات و مواد غذایی تا حد مجاز و زیورآلات موردی ندارد.
گذر از گیت امنیتی افراد دارای شرایط خاص
برای افراد دارای شرایط خاص همچون کودکان یا سالمندان و افرادی با ناتوانیهای جسمی گیتهای مخصوصی با شرایط خاص تعبیه شده است. امکان عبور ویلچر از این گیتها برای معلولین جسمی یا سالمندان وجود دارد.
چک پاسپورت و گیت خروجی
تقریباً تا اینجا مراحل زمانبر را پشت سر گذاشتهاید؛ اما یک گیت دیگر یعنی گیت خروجی هنوز باقیمانده است. در این مرحله پاسپورت شما دوباره چک میشود تا با اطلاعات و تصویرتان مطابقت داده شود و مواردی همچون ممنوعالخروج بودن مورد بررسی قرار بگیرد. ازآنجاییکه فرودگاه استانبول گیتهای خروج بسیار متعدد و زیادی دارد، این مرحله خیلی وقت شما را نمیگیرد.
در این مرحله باید پاسپورت، مدارک شناسایی و فیش عوارض خود را ارائه کنید. همچنین بار دستی شما دوباره چک میشوند. در صورت تأیید همه موارد، مهر خروج در پاسپورت شما شده و میتوانید از این گیت نیز عبور کنید.
نحوه پیدا کردن گیت مربوط به پرواز
همانطور که پیشازاین نیز اشاره شد، شماره گیت پرواز شما در کارت پروازی که در مراحل ابتدایی دریافت کردهاید مشخص میشود. گیتهای مختلفی در فرودگاه قرار دارند که هریک از آنها مربوط به یکی از شرکتهای هواپیمایی است. اطلاعات گیت در اعلان بالای آن درج شده و برای پیداکردن گیت پرواز مدنظر خود تنها باید این اطلاعات را با اطلاعات کارت پرواز خود مطابقت دهید. همچنین میتوانید با نشاندادن کارت پرواز به مسئولین گیتها از آنها راهنمایی بگیرید.
منطقه ترانزیت
پس از تمام مراحل گفته شده وارد منطقه ترانزیت میشوید. این مرحله فقط برای سفرهای خارجی و بینالمللی است که پس از انجام فرایند کامل مراحل پیش از سوارشدن، باید مدتی را در انتظار فرارسیدن زمان پرواز طی کنید.
منطقه ترانزیت یا سالن انتظار قسمتی از فرودگاه است که امکانات مختلف و جذابی همچون فروشگاههای متنوع، رستورانها و کافیشاپهای متعدد در آن قرار گرفته و آماده پذیرایی از مسافران هستند تا زمان انتظار کمتر احساس شود. در هنگام استراحت در منطقه ترانزیت حواستان به پروازهایی که اعلام میشوند نیز باشد تا از پرواز خود جا نمانید. گیت خروجی پرواز خود را پیش از استراحت پیدا کنید تا پس از اعلام پرواز بدون اتلاف وقت به سمت آن بروید و در شلوغیها، زمان را از دست ندهید.
سوار شدن به هواپیما
زمانی که پرواز شما اعلام شد و از گیت عبور کردید، میتوانید با اتوبوس یا از طریق ایربریجها (تونل یا پلهایی برای ورود مستقیم) به سمت هواپیما بروید و وارد آن شوید. مهماندارها در داخل هواپیما شما را به سمت صندلیتان راهنمایی میکنند. میتوانید وسایل خود را در محفظه بالایی هواپیما قرار دهید و در صورت بروز هرگونه سؤال یا مشکل، از مهماندارها کمک بگیرید.
به دلایل مختلفی همچون شرایط بد جوی یا مشکلات فنی ممکن است پرواز شما با تأخیر همراه باشد. این تأخیر علیالخصوص تا یک ساعت، کاملاً روتین و طبیعی است؛ اما اگر از آن بیشتر شود، از سوی آن شرکت هواپیمایی خدماتی همچون پذیرایی برای مسافران در نظر گرفته میشود یا در موارد تأخیر طولانیتر، مبلغ بلیت برگشتدادهشده و گاهی این مبلغ با جریمهی تأخیر نیز همراه است.
اگر به هر دلیلی از پرواز خود جا ماندید، سریعاً با شرکت هواپیمایی مربوطه تماس بگیرید. برخی از این شرکتها ممکن است بلیتی در پرواز بعدی بدون هزینه اضافی برای شما در نظر بگیرند و یا امکان لغو بلیت را برایتان فراهم کنند. درهرصورت این اقدام میتواند بهترین گزینه برای مدیریت این شرایط باشد.
جمع بندی
ازآنجاییکه فرودگاه استانبول مبدأ و مقصد بسیاری از سفرهای بینالمللی به شمار میرود و وسعت و پیچیدگی زیادی دارد، ممکن است مسافران را دچار سردرگمی کند. در این مطلب، مراحل سوارشدن به هواپیما در فرودگاه استانبول به طور کامل و جداگانه معرفی گردید. با کسب اطلاعات لازم در مورد هر شرکت هواپیمایی و قوانین آن پیش از سفر، قطعاً تجربه بهتری از پرواز خود خواهید داشت و احتمال ازدستدادن پرواز به دلیل مشکلات احتمالی در طی فرایند سوارشدن نیز کاهش مییابند.