آشنایی با مسجد اورتاکوی استانبول (مسجد مجیدیه اعظم)

به گزارش دور زمین، در این مقاله از معرفی جاهای دیدنی استانبول درباره مسجد اورتاکوی استانبول که یکی از محبوب ترین جاذبه های گردشگری شهر استانبول دربین گردشگران به شمار میرود سخن خواهیم گفت پس اگر قصد سفر به استانبول را دارید پیشنهاد میکنیم سری به این مکان زیبا بزنید . یکی از دلایل انتخاب مسجد اورتاکوی میتوان به منظره زیبا به پل بسفر و دریای مرمر باشد.

آشنایی با مسجد اورتاکوی استانبول (مسجد مجیدیه اعظم)

از آنجا که شهر زبیای استانبول دارای جاذبه های گردشگری زیادی است بر آن آمدیم تا این مسجد زیبا به شما کاربران عزیز معرفی کنیم از دلایلی که میتوان به انتخاب مسجد اورتاکوی اشاره نمود :

  • یکی از پرطرفدارترین دیدنی های شهر استانبول
  • معماری فوق العاده و باشکوه این مسجد
  • قرار داشتن این مسجد در کنار تنگه بسفر
  • مکانی فوق العاده برای عکاسی و گرفتن عکس های با شکوه

مسجد اورتاکوی کجاست؟

مسجد اورتاکوی که با نام مسجد سلطان عبدالمجید نیز شناخته می گردد، در ناحیه بشیکتاش استانبول و در سمت غرب تنگه بسفر واقع شده است. منابع تاریخی این مسجد زیبا و بزرگ را با نام مسجد بزرگ سلطان عبدالمجید می شناسند. از مسجد کنار پل بغاز به این دلیل با نام اورتاکوی یاد می نمایند که در کنار اسکله ای به همین نام قرار گرفته است. مسجد بزرگ و زیبای اورتاکوی به مدت دو سال از سال 1854 تا سال 1856 به وسیله سلطان عبدالمجید اول بنا شد که سی ویکمین پادشاه عثمانی بود.

تغییر رنگ در نمای بیرونی مسجد و معماری منحصربه فرد مسجد اورتاکوی آن را به یکی از مجذوب نماینده ترین مساجد استانبول تبدیل می نماید. مسجد اورتاکوی به مسجد هزارچهره نیز معروفیت دارد. دلیل این نام گذاری به این جهت است که مسجد اورتاکوی در طول شبانه روز به رنگ های مختلفی درمی آید. این مسجد زیبا در هنگام صبح، سفید رنگ است؛ اما در نزدیکی غروب به رنگ صورتی تغییر چهره می دهد و وقتی شب شد، با روشن شدن چراغ های اطراف، ظاهر بنا به رنگ زرد در می آید. توصیف زیبایی تغییر رنگ مسجد اورتاکوی در نوشتار نمی گنجد و تنها با مشاهده آن امکان پذیر است. گردشگران از تماشا مجذوب نمایندهیت ظاهر مسجد اورتاکوی به وجد می آیند.

مسجد اورتاکوی که نام فعلی آن ، مسجد مجیدیه اعظم است ، به عنوان مروارید تنگه بسفر شناخته می گردد. این مسجد بنایی زیبا در سبک نئو باروک است که با طراحی یکی از معماران کاخ دلمه ب اغچه، که بین سال های 1854 و 1856 برای سلطان عبدالمجید اول ساخته شده است.

همانطور که گفتیم این مسجد که در میدان بندرگاه اورتاکوی (واقع در منطقه بشیکتاش) در کنار ساحل واقع شده است ، یکی از محبوب ترین مکان های واقع در تنگه بسفر شهر استنانبول بشمار می رود . مسجد اورتاکوی استانبول به خاطر دو ویژگی متمایزش ، معروف است.

یکی سبک معماری گوتیک و دیگری قرار گرفتن در منطقه زیبا و دیدنی اورتاکوی در تنگه بسفر. کسانی که از تورهای قایق سواری استفاده می نمایند، منظره زیبایی از این مسجد را مشاهده خواهند کرد، به علاوه، از داخل مسجد نیز چشم انداز زیبایی از تنگه بسفر نمایان است.

تاریخچه مسجد اورتاکوی

مسجد اورتاکوی با نام رسمی مسجد بزرگ سلطان عبدالمجید یکم شناخته می گردد. سلطان عبدالمجید در سال 1854 میلادی، به معماران ارمنی که در دربار بودند، دستور ساخت مسجد را داد. محل ساخت مسجد را، کنار پل بغاز و نزدیک تنگه بسفر در نظر گرفتند. مسجد در کنار اسکله ای با نام اورتاکوی بنا شد و بعدها به نام اسلکه معروفیت یافت.

به گفته منابع تاریخی، در حدود بیش از 130 سال پیش از ساخت مسجد اورتاکوی، داماد ابراهیم پاشا (وزیر سلطان سلیمان قانونی) مسجدی را در آن حوالی ساخته بود. این مسجد که معماری آن را محمود آقا به عهده داشت، در پی شورش پاترونا خلیل در سال 1730، به طور کامل از بین رفت. بعد از آن، پس از گذشت 130 سال، سلطان عبدالمجید اول، مسجد اورتاکوی را به جای آن مسجد بنا کرد.

معمار بنای مسجد اورتاکوی، فردی به نام میکونوس بالیان بود که با اعضای خانواده خود در استانبول زندگی می کرد و جزو معماران عثمانی شناخته می شد. ویژگی های معماری مسجد اورتاکوی با کاخ دلمه باغچه، اشتراکاتی دارد که نشان می دهد معماران این دو بنا یکی بوده اند. ساخت بنای مسجد اورتاکوی دو سال طول کشید. این مسجد بعدها در اثر بلایایی چون زلزله و آتش سوزی آسیب دید. آتش سوزی در سال 1984 میلادی رخ داد و سبب شد بنای مسجد اورتاکوی به طور کامل تخریب گردد و از بین برود. بنا بعد از آن بازسازی شد و پس از بازسازی، جلوه پیشین خود را دوباره به دست آورد.

مسجد اورتاکوی با سبک معماری نئوباروک بنا شد. سبک نئوباروک برای بار اول در فرانسه شکل گرفت. باروک نوعی از هنر تلقی می گردد که در آن حس هنرمند بر تناسب هنر غالب است. این نوع هنر که عنصر اصلی آن را جنبش و تحرک تشکیل می دهد، از سبک کلاسیک فاصله بسیار می گیرد.

منظره مسجد اورتاکوی بسیار زیبا است و به جرئت می توان گفت بر تمامی مساجد استانبول فزونی دارد. اولین چیزی که در این مسجد خودنمایی می نماید، سنگ های مرمر این بنای مجذوب نماینده هستند. وقتی نزدیک مسجد بشوید، نقش های برجسته آن، چشمان شما را جلا می دهند و از تماشا زیبایی های آن شگفت زده می شوید.

مسجد اورتاکوی مانند دیگر مساجد بازمانده از دوره عثمانی، دارای گنبد و مناره است. این مسجد، پنجره هایی بزرگ دارد که نور را به درون آن، منعکس می نمایند. مسجد اورتاکوی علاوه بر معماری مجذوب نماینده، در مکانی خاص نیز بنا شده است و همین موقعیت مکانی سبب می گردد که گردشگران از حضور در آنجا و تماشای زیبایی های اطراف مسجد، لذت ببرند.

دسترسی به مسجد اورتاکوی

اگر در سفر به استانبول علاقه مند به بازدید از مسجد اورتاکوی بودید، ابتدا باید به ناحیه بشیکتاش و به قسمت غرب تنگه بسفر بروید. این مسجد جزو جاهای تماشای استانبول به شمار می رود و برای رسیدن به آن، امکانات حمل و نقل در نظر گرفته شده است. برای رفتن به مسجد اورتاکوی، هر وسیله نقلیه ای که بخواهید از اتوبوس، مترو و تاکسی در دسترس شما خواهد بود.

تجربه نشان می دهد که طی مسیر با اتوبوس برای بازدید از مسجد، فزونین انتخاب است. برای استفاده از اتوبوس به میدان تقسیم بروید و سوار خط اتوبوس 40Tیا42T بشوید تا شما را به مسجد اورتاکوی ببرد. در مسیر رسیدن به مسجد اورتاکوی، پل باشکوه بسفر با معماری مجذوب نماینده و مدرنی که دارد، خودنمایی می نماید. با تماشای یک صحنه مجذوب نماینده، می توانید تصویری از معماری کلاسیک و مدرن را در کنار هم در یک قاب ببینید و لذت ببرید.

آدرس: استانبول، کرانه غربی تنگه بسفر، ناحیه بشیکتاش، پل مسیدیه، محله مسیدیه، میدان اسکله اورتاکوی

Address: Mecidiye Neighborhood, Mecidiye Bridge, Beşiktaş district, İstanbul, Turkey

بخش های مختلف مسجد اورتاکوی

سبک معاری نئوباروک در مسجد اورتاکوی سبب شده است که مسجد از فرمی راسخ و خاص برخوردار گردد و نمایی مجذوب نماینده از خود به نمایش بگذارد. مسجد اورتاکوی در طول زمان آسیب های بسیار دید و دوباره بازسازی شد؛ اما کوشش زیادی اجرا شده است تا بنا از شکل و فرم اصلی خود دور نگردد. فضای بیرونی مسجد و منظره آن از بیرون، مجذوب نمایندهیت های خود را دارد و تزیینات داخلی بنا نیز بر شکوه داخل آن می افزاید.

نمای بیرونی مسجد اوتاکوری

نمای بیرونی مسجد اورتاکوی با سنگ های مرمر سفید کار شده است. در بخش های دیگر بنا، کاربرد موزاییک و سنگ های آذرین هم دیده می گردد. سنگ های مرمر، جلوه ای خاص و مجذوب نماینده را به بخش بیرونی بنا بخشیده اند. پنجره های بزرگ مسجد اورتاکوی که به سمت بسفر گذاشته شده اند، نور را به سمت مسجد جذب می نمایند و فضایی معنوی را به مسجد می بخشند. ترکیب سنگ های مرمر با کاشی های رنگی سبب می گردد انحنای گنبد و گلدسته، قالبی سه بعدی به خود بگیرد و منظره ای زیبا از مسجد را به نمایش بگذارد. مسجد اورتاکوی دو مناره دارد که هر یک از آن ها یک شرفه دارند (به قسمت بالای مناره که مکان ایستادن موذن است، شرفه می گویند). فرورفتگی مناره های مسجد نیز با موزاییک و سنگ مرمر و تزیین شده و جلوه ای زیبا به آن می بخشد.

منظره اندرونی مسجد اورتاکوی

اگر قصد داشتید به درون مسجد بروید، بهتر است بدانید که برای داخل شدن به مسجد، برای خانم ها و آقایان مسیرهایی جداگانه در نظر گرفته شده است. برای رسیدن به صحن اصلی مسجد، باید چند پله را بالا رفت. منظرهی که از بالای پله ها دیده می گردد، برای گردشگران و نمازگزاران بسیار تماشای است. محل نماز خانم ها، منظره رویایی به تنگه بسفر دارد. بعد از محل نماز خانم ها، می توانید به تماشای سالن بزرگ مسجد که زیباترین جای آن است بروید.

سالن بزرگ مسجد، بخش اصلی فضای داخلی مسجد محسوب می گردد. این سالن بزرگ، ظاهری سلطنتی و مجذوب نماینده دارد. در این سالن بزرگ، لوسترهایی زیبا و باشکوه را مشاهده می کنید که برای نورانی کردن، جلوه دادن و مجذوب نمایندهیت بیشتر سالن در شب، از سقف آویزان شده اند. معماری پنجره های مسجد اورتاکوی به صورت هلالی شکل است. این پنجره های بزرگ با محافظ های فلزی زیبا تزیین شده اند. سقف بنا زیبایی خاص خود را دارد و نقاشی های روی آن توجه زیادی را به خود جلب می نمایند. دیوارهای سالن، تزیینات خاص خود را دارند. تزیینات دیوارهای بنا نیز شامل نقاشی و خطاطی هایی با خط نستعلیق هستند.

کتیبه های سنگی در مسجد قرار دارند که روی آن ها نوشته هایی عربی دیده می گردد. موضوع خطاطی ها، نام خداوند و اسامی خلفای راشدین در مذهب اسلام را شامل می گردد. بعضی از منابع بر این عقیده اند که نوشته های نستعلیق مسجد اورتاکوی را سلطان عبدالمجید نوشته شده است. این قسمت، مکانی است که آقایان در آن نماز می گذارند.

گردشگران بر این نظر هستند که مجذوب نمایندهیت و زیبایی بیرونی مسجد اورتاکوی از زیبایی فضای داخلی بنا بسیار بیشتر است. همین زیبایی، سبب شده مسجد اورتاکوی به عنوان یکی از نمادهای استانبول مطرح گردد. منظره زیبای معماری مسجد از بیرون و تزیینات مجذوب نماینده و سلطنتی درون بنا سبب می گردد که مسجد اورتاکوی به یکی از تماشای های محبوب و مورد احترام گردشگران داخلی و خارجی ترکیه تبدیل گردد.

آداب و رسوم بازدید از مسجد اورتاکوی

مسجد اورتاکوی استانبول به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی و مذهبی این شهر، گردشگران بسیاری را به خود جذب می نماید؛ اما گردشگران پیش از ورود به مسجد و بازدید از آن، باید بدانند که ورود به مسجد، آداب و رسوم خاص خود را دارد. برای ورود به مسجد اورتاکوی، باید پوشش اسلامی رعایت گردد. پوشیدن حجاب برای آقایان و خانم ها لازم است. ورود افراد غیرمسلمان به مسجد مجاز است؛ اما باید حجاب خود را تا جای ممکن رعایت نمایند.

در جلوی درب ورودی مسجد، پوشش هایی به رنگ های مختلف دیده می گردد. این پوشش ها به این منظور تهیه شده اند که اگر گردشگری به هر دلیل حجاب نداشت، برای ورود به مسجد از این پوشش ها استفاده کند.

اگر برای بازدید از مسجد اورتاکوی رفتید و هنگام اذان ظهر به مسجد رسیدید، بهتر است حوصله کنید و فضای اطراف مسجد را بگردید و از تماشا زیبایی های ساحل استانبول، لذت ببرید؛ زیرا هنگامی که صدای اذان از مسجد پخش می گردد، ساعت بازدید گردشگران به اتمام رسیده است و آن ها تا بعد از خاتمه نماز نمی توانند وارد مسجد شوند.

مسجد اورتاکوی همچون دیگر مساجد استانبول، در هنگام اذان صبح باز می گردد و بعد از اقامه نماز صبح، تا ساعت 9 صبح بسته است. ورودی مسجد اورتاکوی برای بازدید گردشگران رایگان است. صندوق های خیریه در مسجد اورتاکوی برای گردشگران فراهم شده است تا در صورت تمایل، مبالغی جهت یاری به مسجد پرداخت نمایند.

ساعت بازدید از مسجد اورتاکوی

بازدید از مسجد اورتاکوی استانبول همه روزه برای گردشگران امکان پذیر است. بازدید از این مکان تاریخی و مذهبی رایگان است؛ اما در همه ساعات روز نمی توانید از آن بازدید کنید. بازدید از مسجد در ساعات اذان و نماز امکان پذیر نیست.

  • ساعت بازدید: مسجد اورتاکوی از ساعت 9 صبح تا 6 عصر، به جز در هنگام نماز برای بازدید گردشگران باز است.
  • فزونین زمان برای بازدید از مسجد اورتاکوی، از ساعت 9 تا 11:30 دقیقه ظهر است. بازدید از مسجد در روزهای آدینه نیز بعد از نمازآدینه امکان پذیر است.

مسجد کنار پل بغاز که به مسجد اورتاکوی معروفیت دارد، یکی از جاذبه های تاریخی و مذهبی و یکی از شکوهمندترین بناهای معماری استانبول است. موقعیت خاص مسجد و قرار گرفتن آن در کنار تنگه بسفر، مجذوب نمایندهیت و زیبایی فضای اطراف مسجد را چندین برابر می نماید. گردشگران از مسجد اورتاکوی و فضای اطراف آن با عنوان بهشت عکاسان یاد می نمایند. غذا دادن به مرغ های دریایی، عکاسی و نوشیدن قهوه در این مکان، یکی از تفریح هایی است که گردشگران با استفاده از آن، لحظات به یادماندنی را در این مکان برای خود رقم می زنند.

انتشار: 21 مهر 1403 بروزرسانی: 5 آبان 1403 گردآورنده: dorezamin.com شناسه مطلب: 6049

به "آشنایی با مسجد اورتاکوی استانبول (مسجد مجیدیه اعظم)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با مسجد اورتاکوی استانبول (مسجد مجیدیه اعظم)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید